Az akne és kezelése

Az akne (pattanás) a bőr faggyúmirigyeire lokalizálódó krónikus gyulladás. Kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A tinédzser korban megemelkedett nemi hormonok (testosteron) az arra érzékeny egyéneken fokozott faggyútermelést idéznek elő. A faggyúmirigy kivezető járataiban egy fokozott elszarusodás viszont a kiürülésüket gátolja. A megduzzadt faggyúmirigyek környezetében gyulladásos mediátorok és baktériumok (propionibacterium acnes) egy gyulladt csomót hoznak létre, mely időnként heggel gyógyulhat.

Akne a csecsemőkön is előfordulhat, ennek az anyai hormonhatás az oka.
Néha góc súlyosbíthatja a bőrtüneteket (foggyökér-gyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati betegség) Ezek kivizsgálása és kezelése hozzájárul a betegség gyógyításának sikeréhez. A PCO (polycystás ovarium syndroma) a petefészkek cisztás elváltozása, mely hormonális zavart okoz, ennek egyik tünete lehet a pattanásos bőr.

Hasonló tüneteket okozhatnak különböző külsőleg használt szerek is, mint például szteroid kenőcsök (steroid acne), napolajok (Mallorca acne). Ezek kezelése nem teljesen azonos a hagyományos akne terápiájával.
A tünetek különböző súlyosságúak lehetnek az apró mitesszerektől a súlyos csomós gyulladásig. A klinikai kép határozza meg a kezelést.
Külsőleg hámlasztó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális szereket alkalmazunk. Néha azonban ez nem elegendő, ekkor szükség van belső kezelésre is.
Szisztémásan antibiotikumokkal, hormonális fogamzásgátlókkal (antiandrogén hatású), illetve egy A-vitamin származékkal (isotretinoin) kezelhető a betegség.

Az isotretinoin jelenleg a leghatékonyabb szer a súlyos pattanásos bőr kezelésében. A betegek ezzel kapcsolatban sokszor téves információkat kapnak. A szer magzatkárosító hatású, ezért a kezelés alatt álló nőbetegek hatékony fogamzásgátlása szükséges. A kezelés után egy hónappal a gyógyszer kiürül a szervezetből és újra biztonságos a gyermekvállalás.

A kúra körülbelül 6-8 hónapig tart. Szakorvos számítja ki és adagolja a gyógyszer adagját, valamint időszakosan ellenőrzi a beteg vérképét.
Külső kozmetikai kezelés, mélyhámlasztás, lézerkezelés segíthet a gyógyulásban.

Fontos, hogy ha romlanak a tünetek, forduljanak szakorvoshoz. Az öngyógyítás ugyanis gyakran sikertelen, a hegek viszont maradandóak lehetnek.
Ma már a korszerű kezeléssel a pattanásos bőr hosszú távra, akár véglegesen is tökéletesen gyógyítható. Téves az a nézet, hogy ez a tinédzser kor normális velejárója és nem kell vele foglalkozni, majd kinövi a gyerek.

A felnőttkori akne pedig sokkal gondosabb kezelést igényel és fontos a kivizsgálása is.