Atópiás dermatitisz, ekcéma

Ez egy veleszületett hajlam alapján kialakuló, viszketéssel, száraz bőrrel járó krónikus bőrgyulladás. Jellemző a bőr sérülékenysége és bizonyos immunrendszerbeli eltérések miatt a külső irritáló anyagokra adott fokozott gyulladásos válasz.
Az atópia nem csak a bőrt, de az egész szervezetet érinti. A bőrgyulladás mellett gyakori tünete még az asztma, ételallergia, felnőttkorban a vegyi anyagokra és fémekre adott allergiás bőrreakció, légúti allergiák (poratka, parlagfű).

A civilizáció fejlődésével a betegség előfordulása egyre gyakoribbá válik. Jelenleg csaknem minden 5. csecsemő atópiás hajlammal születik.
A csecsemőkorban még gyakori ekcémás tüneteket (arcon, fejbőrön, fülek mögötti régióban) később a törzsre lokalizálódó, „foltos” jellegű gyulladás váltja fel. Ovis-kisiskolás korban már a hajlati tünetek a jellemzőek, míg felnőttkorban a száj- és szájkörnyék illetve a kézekcéma a típusos.

A kisgyerekek többsége már 3 éves korra „kinövi” a betegséget, de előfordul az is, hogy csak felnőttkorban jelentkeznek először a bőrtünetek.
Mivel a tünetek legfőbb jellemzője a bőr fokozott víz és zsírvesztése, valamint az ebből adódó viszketés, ezért az otthoni bőrápolásban is ennek kiküszöbölése az elsődleges feladat.

Ezért javaslom, hogy

  • az ekcémás gyermekeket inkább zuhanyoztassák, ne fürdessék,
  • a fürdetővíz ne legyen túl meleg,
  • mosakodáshoz ne használjanak bolti tusfürdőket, csak gyógyszertárban kapható mosakodókrémet vagy olajfürdőke,
  • a bőrt naponta ápolják szintén gyógyszertárban kapható, vagy orvos által felírt testápolókkal,
  • kerüljék a műszálas és gyapjú ruházatot, puha pamut anyagok viselése célszerű,
  • az uszodák klóros vize erősen irritálhatja a sérülékeny bőrt, ezért úszás után testápolózás szükséges,
  • ha viszketés és bőrpír jelentkezik, forduljanak orvoshoz, ugyanis a vakaródzás fokozza a bőrgyulladást, ezáltal a viszketést. A tünetek erősödő körforgása egy váladékozó, beszűrt bőrgyulladáshoz vezethet, ami különböző vírusok és baktériumok, gombák megtelepedését segíti,
  • az erősen viszkető bőr miatt a gyerek kialvatlanná, frusztrálttá válhat, ami az iskolai képességeit és a szülő-gyerek viszonyt is ronthatja.

A kezelésben ma már szélesebb a lehetőségek tárháza. A helyi gyulladáscsökkentő (kortikoszteroid) készítményeket is folyamatosan fejlesztik, és ma már elérhető olyan készítmény, melynek nincsenek mellékhatásai. Kifejlesztettek egy nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményt is, mely mellékhatás nélkül, kifejezetten a bőr gyulladásos immunsejtjeire hatva fejti ki a hatását. A viszketéscsillapító készítmények is széles választékban állnak rendelkezésünkre. A különböző gyógykozmetikumok pedig a viszketéscsillapító helyi szerektől a bőr saját lipidtermelésének fokozásán keresztül számos jótékony hatással rendelkezhetnek.

Súlyos esetekben lehetőség van fototerápiára (nem Bioptron lámpa!), belső gyógyszeres kezelésre is.

Soha ne a szomszéd tanácsai alapján, főleg ne más részére felírt készítményekkel kezeljék gyermeküket, inkább időben kérjék szakorvos tanácsát!