Anyajegyszűrés, bőrrák szűrés, anyajegy eltávolítás

 

thoma pécel anyajegyszűrésA melanoma és más bőrrák típusok előfordulásának nagyfokú emelkedése miatt a bőr szűrővizsgálata mindenkinek javasolt.
Tavasszal és ősszel, napozás után javasoljuk a bőr átvizsgálását, főleg azoknak, akik világos bőrtípusúak, és sok anyajegyük van.

Az ún. atypusos naevus syndroma egy olyan elváltozás, amikor az egyénnek 10-nél több szabálytalan (nem típusos) anyajegy van a bőrén. Ebben az esetben gyakoribb ellenőrzés, esetleg videodermatoscopos állapotrögzítés javasolt.

Az anyajegyek vizsgálatát egy speciális mikroszkóppal végezzük, mely a bőr felső rétegét átvilágítva lehetővé teszi a pigmentszerkezet pontos megfigyelését.

A vizsgálat során az elváltozás alakját, szimmetriáját, színét, pigmentszerkezetét, esetleges egyéb elváltozásait (erek) vizsgáljuk.
A nem szabályos, fokozott irritációnak kitett területen lévő anyajegyek eltávolítását sebészi úton végzem.

Néha az anyajegy mélyén, a bőr középső rétegében helyezkednek el az ún. naevus sejtek. Ezek a bőrszínű „szemölcsök” is anyajegyek. Általában irritáció, vagy esztétikai ok miatt kérik a betegek ezek eltávolítását.

Az ép környezetben eltávolított anyajegy szövettani vizsgálatát minden esetben elvégeztetem.

A lézeres vagy elektrokauteres anyajegy eltávolítást senkinek nem javaslom, hiszen így soha nem távolítható el biztonsággal az ép szövetben az anyajegy. Az esetlegesen „visszamaradó” sejtek pedig idővel rosszindulatúvá válhatnak.
Amelynek nem feltétlenül szükséges az eltávolítása, fokozott kontrollálást javaslok.

A szakszerű fényvédelemről minden esetben konzultálunk.