A rosacea

Az arcbőr kipirosodásával, gyulladásával járó, hullámzó lefolyású krónikus bőrbetegség.
Főleg a 40-50 éves nőkre jellemző, de gyakran előfordul férfiakon is.

A betegség pontos oka nem ismert, de kialakulásában szerepet játszanak a genetikai hajlam mellett az emésztőrendszer különböző betegségei ( gyomorfekély, reflux betegség, epekő betegség, vastagbél gyulladás), a bőr szőrtüszőiben elszaporodó kórokozó (Demodex folliculorum), egyéb gócos eredetű gyulladások ( rossz fogak, mandulagyulladás), időjárási viszonyok ( tartós meleg, napsugárzás, szeles idő), alkoholfogyasztás.

A rosaceás bőr kezdetben „csak” túlérzékeny. A bolti kozmetikumok könnyen irritálják az arcbőrt, ezért az hajlamos a kipirosodásra, viszketésre.
Később az orcák értágulatai már alkohol vagy fűszeres, meleg étel fogyasztása, napozás után tartósabban kitágulnak, esetleg a bőrpír állandósul.

Még súlyosabb formában a kipirosodó orcákon, orron, esetleg az alsó szemhéjakon is pattanásszerű csomók jelentkeznek, melyek fájdalmassá válhatnak. A tartós gyulladás az orr megvastagodásához vezethet, főleg férfiak esetében.
Kezelésében fontos az alapállapotot rontó tényezők kerülése, az esetleges belbetegségek kikezelése, a megfelelő arctisztítás és hidratálás.

Súlyosabb esetben a gyulladás megszüntetésére specifikus helyi illetve belső gyógyszeres kezelés szükséges.

Fontos!
A helyileg alkalmazott kortikoszteroidok a tüneteket átmenetileg szépen javíthatják, de hosszú távon súlyos hozzászokást és állapotrosszabbodást okoznak.
Rosaceában tilos a használatuk!

Az enyhe tünetek kezelésére jó dermokozmetikumok kaphatók a patikákban (Bioderma: Sensibio AR, La Roche Posay: Rosaliac, Eucerin Rosacea ellenes termékcsalád)
Ha viszont gyulladt csomók is megjelennek az arcon, forduljanak szakemberhez!

Minden esetben fontos a szigorú napfényvédelem.