A pikkelysömör (psoriasis vulgaris)

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, mely öröklött hajlam alapján fejlődik ki. Mivel az öröklődése egyszerre több génhez kötött, nem feltétlenül van a beteg családjában pikkelysömörös családtag, valamint gyermekük sem lesz feltétlenül tünetes.
Magyarországon minden 50. ember pszoriázisos.

Az öröklött hajlam sokszor időskorig lappanghat, néha azonban már kisgyermekkorban kialakulhatnak a bőrtünetek. A tünetek megjelenéséhez mindig hozzájárul a szervezetet érő stressz hatás. Ez lehet pszichés (családi tragédia, költözés, munkahelyi stressz vagy baleset), de lehet a szerveket érő betegség, vagy műtéti beavatkozás is.
A tünetek éles széllel határolt vöröses, beszűrt plakkok a bőrfelszínen, melyek felszínén ezüstfehér pikkelyes hámlás látható. Innen kapta a betegség a nevét. A hámlás hátterében egy fokozott, felgyorsult szarusodási folyamat áll, ezért a hibáért pedig az immunrendszer zavara tehető felelőssé.

Néhány tévhit eloszlatása céljából:

  • A betegség nem fertőző!
  • A betegek immunrendszere nem gyenge!
  • Vegetáriánus vagy más diéta nem hoz gyógyulást!

A tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek, hiszen érinthetik a fejbőrt, körmöket és néha a hajlatokat, beleértve a nemi szerveket is. Súlyos esetben izületi gyulladás is társulhat a bőrtünetekhez.
A betegség oka jelenleg nem szüntethető meg, csak tünetileg tudjuk kezelni. Viszont folyamatosan kerülnek piacra új helyi készítmények.
Fény (UVB és PUVA kezelés) és Holt tengeri sós fürdő kezelés hatékony lehet.

A különböző immunmodulátokok lokálisan és belsőleg is alkalmazhatók.
D vitamint tartalmazó krémek szintén jó eredménnyel kezelik a tüneteket.
Súlyos esetekben szisztémás kezelés ( Neotigason, Methotrexát) jöhet szóba.

A leginkább alkalmazott készítmények azonban még ma is a kortikoszteroid alapú kenőcsök. Ezek közül vannak már olyan készítmények, melyek nem okoznak mellékhatásokat.
Mégis sokan (kényelemből) évek óta a súlyos mellékhatást okozó szerekkel kezelgetik magukat, néha az arcbőrt is melyen kifejezetten tilos ezek használata. A kortokoszteroid mellékhatásokat (elvékonyodott, erezett, foltos bőr, fokozott sérülékenység, fokozott szőrnövekedés stb.) már nem lehet korrigálni.

Ezért javaslom, hogy soha ne használjanak mástól kapott kenőcsöket, illetve az évek óta használt kenőcsükről kérjenek szakvéleményt bőrgyógyásztól!

A betegség néha évekre tünetmentesíthető, megfelelő kezelés mellett jól karban tartható.