Gyakran Ismételt Kérdések

Anyajegyszűrés, bőrrák szűrés, anyajegy eltávolítás

 

thoma pécel anyajegyszűrésA melanoma és más bőrrák típusok előfordulásának nagyfokú emelkedése miatt a bőr szűrővizsgálata mindenkinek javasolt.
Tavasszal és ősszel, napozás után javasoljuk a bőr átvizsgálását, főleg azoknak, akik világos bőrtípusúak, és sok anyajegyük van.

Az ún. atypusos naevus syndroma egy olyan elváltozás, amikor az egyénnek 10-nél több szabálytalan (nem típusos) anyajegy van a bőrén. Ebben az esetben gyakoribb ellenőrzés, esetleg videodermatoscopos állapotrögzítés javasolt.

Az anyajegyek vizsgálatát egy speciális mikroszkóppal végezzük, mely a bőr felső rétegét átvilágítva lehetővé teszi a pigmentszerkezet pontos megfigyelését.

A vizsgálat során az elváltozás alakját, szimmetriáját, színét, pigmentszerkezetét, esetleges egyéb elváltozásait (erek) vizsgáljuk.
A nem szabályos, fokozott irritációnak kitett területen lévő anyajegyek eltávolítását sebészi úton végzem.

Néha az anyajegy mélyén, a bőr középső rétegében helyezkednek el az ún. naevus sejtek. Ezek a bőrszínű „szemölcsök” is anyajegyek. Általában irritáció, vagy esztétikai ok miatt kérik a betegek ezek eltávolítását.

Az ép környezetben eltávolított anyajegy szövettani vizsgálatát minden esetben elvégeztetem.

A lézeres vagy elektrokauteres anyajegy eltávolítást senkinek nem javaslom, hiszen így soha nem távolítható el biztonsággal az ép szövetben az anyajegy. Az esetlegesen „visszamaradó” sejtek pedig idővel rosszindulatúvá válhatnak.
Amelynek nem feltétlenül szükséges az eltávolítása, fokozott kontrollálást javaslok.

A szakszerű fényvédelemről minden esetben konzultálunk.

 

Vírusos szemölcsök

A vírusok az emberi környezetben élő kórokozók, melyek közvetlen érintkezéssel terjednek emberről-emberre. A Human Papilloma Vírus okozza a közönséges szemölcsöt (verruca vulgaris), a futószemölcsöt (verruca plana juvenile), és a nemi szervi szemölcsöket (condyloma acuminatum). A zárványtesteket létrehozó pox vírus okozza az uszoda szemölcsöket (molluscum contagiosum).

A fertőzéshez szükséges a hám felszínes sérülése, az immunrendszer vírus elleni védekezőképességének átmeneti gyengülése, vagy a vírusok nagyszámú előfordulása.
Gyerekeken és száraz bőrű, ekcémás betegeken gyakoribb a betegség.

A fertőzött hámsejtek kiemelkedő növedéket alkotnak a bőrön. A tenyereken és talpakon a mélybe törve nagyobb, esetenként nyomásérzékeny elváltozásokat okoznak.
Ha nem kezdik el időben kezelni a szemölcsöket, azok csoportokat alkotva nagy, úgynevezett mozaik szemölcsöt alakíthatnak ki.

Az állon, arcon és kézfejeken apró. Lapos, halvány barna szemölcsöket hívjuk futó szemölcsnek.
Eltávolításuk történhet elektrocauterrel: ebben az esetben a szemölcstől egy kezeléssel megszabadulunk, de a seb helyének teljes begyógyulása 1-2-3 hétig is eltarthat.

Folyékony nitrogén fagyasztással több alkalommal kell kezelnünk a szemölcsöket. Ekkor nem alakul ki hámhiány, a szemölcs lassabban pusztul el. A kezelés után rövid ideig tartó égő érzés alakul ki.
Helyi szerekkel, krémmel, különböző oldatokkal is segíthetjük a vírusok elpusztítását, a gyógyulást.

Az uszodaszemölcsök a bőrből gömbszerűen előemelkedő, középső részükön behúzódó, fénylő növedékek. Gyakran csoportosan helyezkednek el a törzsön és végtagokon. Felnőtteken inkább az alhason és nemi szerveken jellemző a fertőződés.
A felszínes kis szemölcsök erre alkalmas eszközzel könnyen eltávolíthatók. Amennyiben szükséges, a bőrfelszín érzéstelenítése egy fájdalomcsillapító kenőccsel megoldható.

A condylomákat ecseteléssel könnyen el lehet távolítani a nemi szervek nyálkahártyájáról. Időben kell orvoshoz fordulni, mert a nyálkahártyán a szemölcsök nagyon gyorsan növekednek és szaporodnak.
A HPV vírus nem csak a külső nemi szervek szemölcseiért lehet felelős. A méhszáj tartós fertőzése a méhnyak rák kialakulásának oka lehet.

A vírusok pontos tipizálását adó szűrővizsgálatra és védőoltás alkalmazására is lehetősége van bárkinek.

A pontos tájékoztatást rendelésünkön megkapják betegeink.

   

A körömgombásodás

A körömgombásodás napjainkban népbetegségnek számít. A felnőtt lakosság körében kb. 40% az előfordulása.
Jellemző rá a körömlemez megvastagodása, sárgás-barna elszíneződése, a körömlemez alatt kialakuló morzsalékony szarumassza. Néha a köröm fehér, opálos elszíneződését láthatjuk, illetve előfordulhat a körömlemez körömágytól való leválása a jellegzetes szarumassza hiányában is. Egyszóval a klinikai kép változatos lehet.

Ezt a betegséget többféle kórokozó gomba okozhatja. A gombák nem az egész szervezetet betegítik meg, kifejezetten a körmökre és a környező bőrfelszínre lokalizálódik a fertőzés.
A betegség emberről emberre terjed. Leginkább közös fürdőkben, munkahelyen, közös lábbeli viselése során kapható el más, fertőzött egyéntől. Néha csak lassan, évek alatt alakulnak ki a látványos tünetek.

A fertőződést elősegíthetik különböző hajlamosító tényezők:
Láb izzadása, tartósan zárt cipő viselése, köröm traumás sérülése, körömágy sérülése például pedikűrözés során, egyéb körömbetegség, rossz perifériás keringés, cukorbetegség stb.

A köröm ilyen jellegű betegsége, megvastagodása egyrészt esztétikai probléma, másrészt fertőző forrás, és nem utolsósorban behatolási kapu egyéb fertőzések (például orbánc) számára. Az extrém mértékben megvastagodott körmök állandó fájdalmat, cipő viselése során pedig fizikai akadályt jelenthetnek.

Kezelése csak minimális elváltozás esetén oldható meg önállóan helyi készítményekkel. Ha a körömlemez kevesebb, mint ¼-e érintett, gomba ellenes oldatokkal, kenőccsel, vagy körömlakkal megkezdhető a kezelés.
Amennyiben a fertőzés kiterjedtebb, esetleg több köröm is érintett, javasolt a gyógyszeres terápia.

A jelenleg alkalmazott hatóanyagok már biztonsággal adhatók, nem okoznak májkárosodást, mint a kezdetben alkalmazott szerek.
A kezelés 3-6 hónapig tart, a köröm gyógyulása viszont lassabb.

A teljes lenövés kézkörmök esetén kb. fél év, lábon 10-12 hónap.
Az újrafertőződést a hajlamosító tényező kiküszöbölésével, megelőző gomba ellenes kezeléssel és a lábbelik formalinos kezelésével kerülhetjük el.

   

Fibrómák, hámszemölcsök és egyéb jóindulatú növedékek

A bőr öregedésével (20 éves kor felett!) lassan megszaporodhatnak azok a nem kívánatos pigmentfoltok, apró keratózisok, hámszemölcsök és bőrnövedékek (fibrómák), melyeket egyrészt az irritáció veszélye miatt, másrészt esztétikai céllal távolítunk el.

Ezek eltávolítását elektrokautrerrel, fagyasztással, vagy lézerrel lehet elvégezni.

Az apró sebek kötözést általában nem igényelnek, néhány nap alatt gyógyulnak.

A sérülékeny sebhelyeket viszont a naptól védeni kell. Ezért az eltávolítást ősszel, télen javasoljuk.

   

Melanoma és egyéb bőrdaganatok, rákelőző állapotok


Az UV sugárzás károsítja a sejtek genetikai állományát. Ez ellen megpróbál a szervezetünk védekezni, de sajnos napozás során ezek a javító enzimek kb. fél óra elteltével kimerülnek, így a „hibák” javítás nélkül maradnak a DNS-ünkben.
Az ózonréteg folyamatos vékonyodása miatt egyre több káros UV sugárzás éri a bőrünket. Az északon élő világosabb bőrtípusú emberek déli országokban történő nyaralása, a fokozott turizmus, a fokozott szolárium használat és még bizonyos hatások oda vetettek, hogy az elmúlt húsz évben a festéksejtes bőrrák (melanoma) száma megkétszereződött, és évente 7%-os növekedéssel számolhatunk.

A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Külsőleg barnás, feketés folt a bőrön, mely általában szabálytalan „anyajegy jellegű”, néha fekete előemelkedő csomó, de ritkán előfordulhat pigmenthiányos változatban is.  A betegség nem csak a bőrt érinti, mert a tumoros sejtek gyorsan áttétet adhatnak más szervekbe is.

Ezért fontos az időben történő felismerése, mert akkor még ez a betegség is jó eséllyel gyógyítható.

A melanoma szempontjából fokozottan veszélyeztetettek:
Akinek a családjában előfordult már bőrrák, akinek sok anyajegye van, aki világos bőrtípusú, szőke, kék szemű, aki sokat tartózkodik napon, sokat szoláriumozott, gyerekkorában többször szenvedett hólyagos napégést.
Mivel a melanoma nem csak anyajegyekből alakulhat ki (sőt leggyakrabban az ép bőrön növekszik!), ezért fontos a rendszeres bőrmikroszkópos (dermatoscopos) szűrés.
Annál is inkább, mert ez a daganat a huszonéves nők közötti vezető daganatos halálok, a 30-35 éves nők között pedig a második helyen szerepel!

A bőrszűrés minimum évente javasolt, de ha anyajegyük méretében, vagy alakjában, színében bármilyen változást észlelnek, azonnal forduljanak szakorvoshoz!
Érdeklődjenek az alkalmazott fényvédelmi módszereik helyességéről is!

A napsugárzás más, kevésbé veszélyes daganatok kialakulásában is szerepet játszik.
Ilyen a bazálsejtes bőrrák (basalioma), vagy a laphámsejtes karcinóma (spinalioma)

Ezek viselkedésükben jóindulatú daganatok, a basalioma soha nem ad áttétet.
Műtéti eltávolításuk és rendszeres kontroll vizsgálatuk viszont fontos.

Klinikailag ezek nem gyógyuló, piros, esetleg fénylő foltok a bőrön, de megjelenhetnek kifekélyesedő, váladékozó, sebes formában is.

A krónikus napfénykárosodás miatt a bőrön hámló, pörkös, vagy vastagabb szarus réteggel fedett piros foltok alakulhatnak ki. Ezek a tartós napsugárzás, nem a leégés következményei, és inkább idősek arcán, kopasz fejbőrén, fülén, illetve a hát és mellkas felső részén jelentkeznek leginkább. Lehetnek ártalmatlan kozmetikai problémák, de néha basalioma vagy spinalioma (azaz rosszindulatú daganat) alakulhat ki belőlük.

Ezért hívják ezeket a solaris keratosisokat rákelőző állapotnak, és ezért fontos ezek bőrgyógyászati ellenőrzése, kezelése is.

   

Fényvédelem, napozás, szolárium

A napozás jótékony hatásai (jó közérzet, bizonyos bőrbetegségek gyógyítása, D-vitamin képződés) mellett egyre nagyobb figyelmet kell szentelnünk a káros hatásainak is.
A folyamatosan csökkenő ózonréteg és egyéb egyelőre ismeretlen tényezők hatására a melanóma (rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat) előfordulása világszerte ugrásszerűen növekszik. A melanomás betegek között egyre több a fiatalkorú.

A bőrrák kialakulásának hátterében pedig a genetikai tényezők mellet az UV sugárzás DNS károsító hatása áll.

Az UV fény a napsugárzás legnagyobb energiájú sugárzása. A hullámhossz tartományuk alapján UVC, UVB, UVA fénysugarakat különböztethetünk meg. UVC fény nem jut át az ózon rétegen. Az UVB fény részlegesen átjut, az azonnali bőrégésért felelős. Bőrünk természetes védelmet alakított ki ellene, a szaruréteg a sugarak 80%-át elnyeli, visszaveri. Az UVA fény ellen viszont nincs természetes védelem a bőrünkben. A mélyebbre hatoló sugarak károsítják a sejtek DNS állományát, tönkreteszik a rugalmas és elasztikus rostokat a bőr középső rétegében. Ezáltal a bőr öregedését, ráncosodását, pigmentációs zavarait és esetleg különböző típusú bőrdaganatok kialakulását is előidézhetik.

Míg a napégés akutan panaszt okoz, addig az UVA sugarak által kialakult károsodások éveken át, tünet nélkül „halmozódnak” a bőrben, míg ki nem alakul a krónikus napfénykárosodás típusos képe. Ezt pedig már nem lehet visszafordítani, és korrigálni is nagyon nehéz.
Ezért fontos a már gyerekkorban megkezdett, bőrtípusnak megfelelő fényvédelem.

Mik azok a fényvédők?
A fényvédő készítményekkel sejtjeinket védjük a napfény káros hatása ellen.
A fizikai fényvédők (mikrokristályos ásványi anyagok) visszaverik a fényt, ezáltal védenek annak bőr mélyébe kerülése ellen.

A kémiai fényvédők olyan bonyolult, vegyi úton kifejlesztett molekulák, melyek képesek az UV fény elnyelésére, abszorbeálására.
Az SPF (Sun Protection Factor) egy olyan mérőszám, amellyel a fényvédő készítmény hatékonysága jellemezhető. Azt mutatja meg, mennyivel tovább tudunk napégés nélkül napon tartózkodni a készítmény használatával ( persze saját bőrtípusunknak megfelelően) A faktorszám emelkedése azonban csak egy bizonyos pontig növekszik együtt a tényleges fényvédő hatással. Mivel 50 faktor felett már nincs jelentős hatékonyságbeli növekedés, ezért a hamis biztonságérzet elkerülése végett az 50 SPF feletti fényvédőket már egységesen 50+ SPF jelzéssel jelölhetik csak.

Fontos, hogy a fényvédő készítmények hatásának kialakulásához idő szükséges, ezért a tényleges napozás megkezdése előtt már 30 perccel át kell kezelni a bőrfelszínt!
A kezelést többször ismételni kell, mert a vegyületek egy idő után lebomlanak!
Strandolás esetén vízálló készítmény használata javasolt, fontos a gyakoribb kezelés!

Délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk napon fényvédővel sem!
Figyeljünk a fizikai-mechanikus fényvédelemre is: használjunk kalapot, kendőt, fehér inget, napszemüveget!
Az arcbőr védelme nem csak nyaralás során, de tavasztól-őszig rendszeresen szükséges, ezért olyan arckrémet válasszunk, amely fényvédőt tartalmaz (10-15 SPF, bőrbetegség esetén 50+ SPF)
Fokozottan ügyeljük a kisgyermekekre, mert testük könnyebben felmelegszik, hamarabb kiszáradnak. A leégés veszélye náluk a legnagyobb. A gyerekkori napégések száma a későbbiekben fokozottan emeli a melanoma kialakulásának kockázatát!

Néhány szó a szolárium használatáról:
A szolárium fénycsövei ugyanolyan káros hatást idéznek elő a bőrben, mint a napsugárzás UV sugarai. A fent ismertetett UVA késői hatások miatt a bőrrák kockázatát emelik.

A gyakori használók között bizonyos hormonok emelkedése miatt függőség kialakulását is megfigyelték.

   

A rosacea

Az arcbőr kipirosodásával, gyulladásával járó, hullámzó lefolyású krónikus bőrbetegség.
Főleg a 40-50 éves nőkre jellemző, de gyakran előfordul férfiakon is.

A betegség pontos oka nem ismert, de kialakulásában szerepet játszanak a genetikai hajlam mellett az emésztőrendszer különböző betegségei ( gyomorfekély, reflux betegség, epekő betegség, vastagbél gyulladás), a bőr szőrtüszőiben elszaporodó kórokozó (Demodex folliculorum), egyéb gócos eredetű gyulladások ( rossz fogak, mandulagyulladás), időjárási viszonyok ( tartós meleg, napsugárzás, szeles idő), alkoholfogyasztás.

A rosaceás bőr kezdetben „csak” túlérzékeny. A bolti kozmetikumok könnyen irritálják az arcbőrt, ezért az hajlamos a kipirosodásra, viszketésre.
Később az orcák értágulatai már alkohol vagy fűszeres, meleg étel fogyasztása, napozás után tartósabban kitágulnak, esetleg a bőrpír állandósul.

Még súlyosabb formában a kipirosodó orcákon, orron, esetleg az alsó szemhéjakon is pattanásszerű csomók jelentkeznek, melyek fájdalmassá válhatnak. A tartós gyulladás az orr megvastagodásához vezethet, főleg férfiak esetében.
Kezelésében fontos az alapállapotot rontó tényezők kerülése, az esetleges belbetegségek kikezelése, a megfelelő arctisztítás és hidratálás.

Súlyosabb esetben a gyulladás megszüntetésére specifikus helyi illetve belső gyógyszeres kezelés szükséges.

Fontos!
A helyileg alkalmazott kortikoszteroidok a tüneteket átmenetileg szépen javíthatják, de hosszú távon súlyos hozzászokást és állapotrosszabbodást okoznak.
Rosaceában tilos a használatuk!

Az enyhe tünetek kezelésére jó dermokozmetikumok kaphatók a patikákban (Bioderma: Sensibio AR, La Roche Posay: Rosaliac, Eucerin Rosacea ellenes termékcsalád)
Ha viszont gyulladt csomók is megjelennek az arcon, forduljanak szakemberhez!

Minden esetben fontos a szigorú napfényvédelem.

   

A pikkelysömör (psoriasis vulgaris)

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, mely öröklött hajlam alapján fejlődik ki. Mivel az öröklődése egyszerre több génhez kötött, nem feltétlenül van a beteg családjában pikkelysömörös családtag, valamint gyermekük sem lesz feltétlenül tünetes.
Magyarországon minden 50. ember pszoriázisos.

Az öröklött hajlam sokszor időskorig lappanghat, néha azonban már kisgyermekkorban kialakulhatnak a bőrtünetek. A tünetek megjelenéséhez mindig hozzájárul a szervezetet érő stressz hatás. Ez lehet pszichés (családi tragédia, költözés, munkahelyi stressz vagy baleset), de lehet a szerveket érő betegség, vagy műtéti beavatkozás is.
A tünetek éles széllel határolt vöröses, beszűrt plakkok a bőrfelszínen, melyek felszínén ezüstfehér pikkelyes hámlás látható. Innen kapta a betegség a nevét. A hámlás hátterében egy fokozott, felgyorsult szarusodási folyamat áll, ezért a hibáért pedig az immunrendszer zavara tehető felelőssé.

Néhány tévhit eloszlatása céljából:

 • A betegség nem fertőző!
 • A betegek immunrendszere nem gyenge!
 • Vegetáriánus vagy más diéta nem hoz gyógyulást!

A tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek, hiszen érinthetik a fejbőrt, körmöket és néha a hajlatokat, beleértve a nemi szerveket is. Súlyos esetben izületi gyulladás is társulhat a bőrtünetekhez.
A betegség oka jelenleg nem szüntethető meg, csak tünetileg tudjuk kezelni. Viszont folyamatosan kerülnek piacra új helyi készítmények.
Fény (UVB és PUVA kezelés) és Holt tengeri sós fürdő kezelés hatékony lehet.

A különböző immunmodulátokok lokálisan és belsőleg is alkalmazhatók.
D vitamint tartalmazó krémek szintén jó eredménnyel kezelik a tüneteket.
Súlyos esetekben szisztémás kezelés ( Neotigason, Methotrexát) jöhet szóba.

A leginkább alkalmazott készítmények azonban még ma is a kortikoszteroid alapú kenőcsök. Ezek közül vannak már olyan készítmények, melyek nem okoznak mellékhatásokat.
Mégis sokan (kényelemből) évek óta a súlyos mellékhatást okozó szerekkel kezelgetik magukat, néha az arcbőrt is melyen kifejezetten tilos ezek használata. A kortokoszteroid mellékhatásokat (elvékonyodott, erezett, foltos bőr, fokozott sérülékenység, fokozott szőrnövekedés stb.) már nem lehet korrigálni.

Ezért javaslom, hogy soha ne használjanak mástól kapott kenőcsöket, illetve az évek óta használt kenőcsükről kérjenek szakvéleményt bőrgyógyásztól!

A betegség néha évekre tünetmentesíthető, megfelelő kezelés mellett jól karban tartható.

   

Atópiás dermatitisz, ekcéma

Ez egy veleszületett hajlam alapján kialakuló, viszketéssel, száraz bőrrel járó krónikus bőrgyulladás. Jellemző a bőr sérülékenysége és bizonyos immunrendszerbeli eltérések miatt a külső irritáló anyagokra adott fokozott gyulladásos válasz.
Az atópia nem csak a bőrt, de az egész szervezetet érinti. A bőrgyulladás mellett gyakori tünete még az asztma, ételallergia, felnőttkorban a vegyi anyagokra és fémekre adott allergiás bőrreakció, légúti allergiák (poratka, parlagfű).

A civilizáció fejlődésével a betegség előfordulása egyre gyakoribbá válik. Jelenleg csaknem minden 5. csecsemő atópiás hajlammal születik.
A csecsemőkorban még gyakori ekcémás tüneteket (arcon, fejbőrön, fülek mögötti régióban) később a törzsre lokalizálódó, „foltos” jellegű gyulladás váltja fel. Ovis-kisiskolás korban már a hajlati tünetek a jellemzőek, míg felnőttkorban a száj- és szájkörnyék illetve a kézekcéma a típusos.

A kisgyerekek többsége már 3 éves korra „kinövi” a betegséget, de előfordul az is, hogy csak felnőttkorban jelentkeznek először a bőrtünetek.
Mivel a tünetek legfőbb jellemzője a bőr fokozott víz és zsírvesztése, valamint az ebből adódó viszketés, ezért az otthoni bőrápolásban is ennek kiküszöbölése az elsődleges feladat.

Ezért javaslom, hogy

 • az ekcémás gyermekeket inkább zuhanyoztassák, ne fürdessék,
 • a fürdetővíz ne legyen túl meleg,
 • mosakodáshoz ne használjanak bolti tusfürdőket, csak gyógyszertárban kapható mosakodókrémet vagy olajfürdőke,
 • a bőrt naponta ápolják szintén gyógyszertárban kapható, vagy orvos által felírt testápolókkal,
 • kerüljék a műszálas és gyapjú ruházatot, puha pamut anyagok viselése célszerű,
 • az uszodák klóros vize erősen irritálhatja a sérülékeny bőrt, ezért úszás után testápolózás szükséges,
 • ha viszketés és bőrpír jelentkezik, forduljanak orvoshoz, ugyanis a vakaródzás fokozza a bőrgyulladást, ezáltal a viszketést. A tünetek erősödő körforgása egy váladékozó, beszűrt bőrgyulladáshoz vezethet, ami különböző vírusok és baktériumok, gombák megtelepedését segíti,
 • az erősen viszkető bőr miatt a gyerek kialvatlanná, frusztrálttá válhat, ami az iskolai képességeit és a szülő-gyerek viszonyt is ronthatja.

A kezelésben ma már szélesebb a lehetőségek tárháza. A helyi gyulladáscsökkentő (kortikoszteroid) készítményeket is folyamatosan fejlesztik, és ma már elérhető olyan készítmény, melynek nincsenek mellékhatásai. Kifejlesztettek egy nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményt is, mely mellékhatás nélkül, kifejezetten a bőr gyulladásos immunsejtjeire hatva fejti ki a hatását. A viszketéscsillapító készítmények is széles választékban állnak rendelkezésünkre. A különböző gyógykozmetikumok pedig a viszketéscsillapító helyi szerektől a bőr saját lipidtermelésének fokozásán keresztül számos jótékony hatással rendelkezhetnek.

Súlyos esetekben lehetőség van fototerápiára (nem Bioptron lámpa!), belső gyógyszeres kezelésre is.

Soha ne a szomszéd tanácsai alapján, főleg ne más részére felírt készítményekkel kezeljék gyermeküket, inkább időben kérjék szakorvos tanácsát!

   

Az akne és kezelése

Az akne (pattanás) a bőr faggyúmirigyeire lokalizálódó krónikus gyulladás. Kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A tinédzser korban megemelkedett nemi hormonok (testosteron) az arra érzékeny egyéneken fokozott faggyútermelést idéznek elő. A faggyúmirigy kivezető járataiban egy fokozott elszarusodás viszont a kiürülésüket gátolja. A megduzzadt faggyúmirigyek környezetében gyulladásos mediátorok és baktériumok (propionibacterium acnes) egy gyulladt csomót hoznak létre, mely időnként heggel gyógyulhat.

Akne a csecsemőkön is előfordulhat, ennek az anyai hormonhatás az oka.
Néha góc súlyosbíthatja a bőrtüneteket (foggyökér-gyulladás, mandulagyulladás, nőgyógyászati betegség) Ezek kivizsgálása és kezelése hozzájárul a betegség gyógyításának sikeréhez. A PCO (polycystás ovarium syndroma) a petefészkek cisztás elváltozása, mely hormonális zavart okoz, ennek egyik tünete lehet a pattanásos bőr.

Hasonló tüneteket okozhatnak különböző külsőleg használt szerek is, mint például szteroid kenőcsök (steroid acne), napolajok (Mallorca acne). Ezek kezelése nem teljesen azonos a hagyományos akne terápiájával.
A tünetek különböző súlyosságúak lehetnek az apró mitesszerektől a súlyos csomós gyulladásig. A klinikai kép határozza meg a kezelést.
Külsőleg hámlasztó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális szereket alkalmazunk. Néha azonban ez nem elegendő, ekkor szükség van belső kezelésre is.
Szisztémásan antibiotikumokkal, hormonális fogamzásgátlókkal (antiandrogén hatású), illetve egy A-vitamin származékkal (isotretinoin) kezelhető a betegség.

Az isotretinoin jelenleg a leghatékonyabb szer a súlyos pattanásos bőr kezelésében. A betegek ezzel kapcsolatban sokszor téves információkat kapnak. A szer magzatkárosító hatású, ezért a kezelés alatt álló nőbetegek hatékony fogamzásgátlása szükséges. A kezelés után egy hónappal a gyógyszer kiürül a szervezetből és újra biztonságos a gyermekvállalás.

A kúra körülbelül 6-8 hónapig tart. Szakorvos számítja ki és adagolja a gyógyszer adagját, valamint időszakosan ellenőrzi a beteg vérképét.
Külső kozmetikai kezelés, mélyhámlasztás, lézerkezelés segíthet a gyógyulásban.

Fontos, hogy ha romlanak a tünetek, forduljanak szakorvoshoz. Az öngyógyítás ugyanis gyakran sikertelen, a hegek viszont maradandóak lehetnek.
Ma már a korszerű kezeléssel a pattanásos bőr hosszú távra, akár véglegesen is tökéletesen gyógyítható. Téves az a nézet, hogy ez a tinédzser kor normális velejárója és nem kell vele foglalkozni, majd kinövi a gyerek.

A felnőttkori akne pedig sokkal gondosabb kezelést igényel és fontos a kivizsgálása is.

   

Szép, egészséges bőr

banner